- شيوه نگارش و مأخذآوري : اين بخش بايد با تبعيت از منابع معتبر انتشار يافته در اين زمينه (ترجيحاً انتشارات مركز نشر دانشگاهي، سَمت، فرهنگستان زبان و ادب فارسي، دانشگاه تهران و ... صورت پذيرد)
ضرورت دارد تمامي منابعي كه مورد استفاده قرار گرفتهاند به صورت مستند و امانتدارانه در متن ارايه شوند. شيوه استناد به منابع ، با توجه به نظر استاد راهنما و شيوهنامه انتخابي به يكي از روشهاي پذيرفته شده در مجامع علمي صورت پذيرد. [1]
- قطع كاغذ : كليه بخشهاي پاياننامه بايد روي كاغذ سفيد مرغوب با ابعاد 7/29 × 21 (4A) تايپ گردد.
- قلم تايپ: عنوانهاي اصلي ، فرعي، متن و زيرنويسها با قلم متفاوت تايپ ميشود. قلم متن ميتواند ״14 Lotus״ باشد. تايپ بايد در يك روي كاغذ صورت گيرد.
- فاصلهگذاري و حاشيهبندي : فاصله سطرها در تمامي صفحات متن برابر با يك سانتيمتر ، حاشيه سمت راست و بالا برابر با 5/3 سانتيمتر و حاشيه سمت چپ و پايين برابر 5/2 سانتيمتر است. اشكال و تصاوير نيز به گونهاي تنظيم شود كه اين فاصله حفظ گردد. در صورتي كه در برخي موارد اندازة شكلها يا جدولها بزرگتر از فضاي داخل حاشيه باشد، با كوچك كردن آنها و يا در موارد خاص ، با استفاده از كاغذ 3A (به صورت تا خورده) حاشيه رعايت ميگردد.
- شماره گذاري : از اولين صفحه پاياننامه (به جز صفحة عنوان) تا مقدمه با استفاده از حروف ابجد و يا اعداد ترتيبي (يكم، دوم و ... ) و از مقدمه تا آخرين صفحه با اعداد شمارهگذاري شود. شماره صفحه در پايين و وسط صفحه قرار ميگيرد و فاصلة آن از لبة پايين صفحه در حدود 5/1 سانتيمتر ميباشد.
- پرینت رساله: در صورت تمایل گروه و دانشجو پرینت رساله به صورت دورو بلامانع است (بجز نسخه ارسالی به مرکز مدارک علمی ایران)
- جدولها و شكلها: تمامي شكلها (تصويرها، نمودارها، منحنيها) و جدولها بايد با كيفيت مناسب تهيه شوند، به گونهاي كه كپي تهيه شده از آنها از وضوح كافي برخوردار باشد. تصاوير، نمودارها و منحنيها با لفظ شكل ناميده ميشوند. تمامي شكلها و جدولها به طور مستقل از ابتدا تا انتها شمارهگذاري شوند. عنوان جدولها در بالاي آنها و عنوان شكلها در زير آنها ذكر ميگردد. مرجع مورد استفاده نيز در كنار عنوان معرفي ميشود.
- پانويس و پينويس : در صورتي كه يك عبارت يا واژه نياز به توضيح خاصي داشته باشد ، آن توضيح را ميتوان به صورت پانويس در همان صفحه ارايه نمود. در اين صورت عبارت يا واژه توسط شمارهاي كه به صورت كوچك در بالا و سمت چپ آن چاپ ميشود، مشخص شده و در پانويس توضيح مربوط به آن ارايه ميشود. مطالب پانويس نبايد از سه سطر بيشتر شود و چنانچه بيش از سه خط باشد بايد به بخش پينويس در پايان فصل انتقال يابد. نامهاي غيرفارسي نيز در متن به زبان فارسي نگاشته شده و معادل لاتين آن در پانويس ارايه ميگردد[2] . بهتر است قلم مورد استفاده در پانويس با قلم متن اصلي متفاوت باشد.
- ذكر اعداد در متن : در مورد اعداد صحيحي كه در داخل متن نوشته ميشود (غير از جدولها و شكلها) هر گاه كمتر از 10 باشد آن عدد با حروف نوشته ميشود مثل پنج، هفت و ..... و هر گاه عدد مربوطه بزرگتر از 10 باشد به صورت عدد نوشته ميشود مثل 18 و 59 .
براي مشخص كردن اعداد اعشاري از علامت (/) استفاده ميشود مثل 7/19 و چنانچه بيان عدد به صورت درصد مورد نياز باشد از علامت (%) استفاده ميشود مثل 82%
- سيستم واحدها : سيستم واحدهاي مورد استفاده در پاياننامه ، سيستم بينالمللي متريك ST ميباشد. در صورتي كه استفاده از واحدهاي ديگر لازم باشد، معادل متريك آن در پرانتز درج گردد.
- تعداد نسخهها قبل از برگزاري جلسه قضاوت : تعداد چهار نسخه به صورت صحافي نشده براي برگزاري جلسه قضاوت به دفتر گروه تحويل ميشود .
- موضوع تنظیم شده پایاننامه و مقاله مربوطه : مطابق مصوبه شورای تحصیلات تکمیلی مورخ 9/8/90 و اصلاحیه مورخ 28/1/91 مقرر گردید 2 نمره بابت ارایه مقاله مستخرج از پایان نامه به نمره پایاننامه دوره کارشناسی ارشد اختصاص یابد به این ترتیب نمره پایاننامههای تحصیلی دوره کارشناسی ارشد از 18 خواهد بود و دانشجویانی که حداکثر در فرصت سه ماه تحویل پایاننامه اصلاح شده اصل مقاله چاپ شده در نشریات و یا مجوز پذیرش چاپ را ارایه نمایند مطابق جدول ذیل تا 2 نمره به نمره پایاننامه آنها در جلسه قضاوت افزایش مییابد.
نشریات علمی – پژوهشی: حداکثر 2 نمره
نشریات علمی - مروری و علمی – ترویجی مصوب: حداکثر 1 نمره
سایر نشریات دارای هیأت تحریریه معتبر که درجه علمی – پژوهشی ، علمی -مروری و یا علمی - ترویجی مصوب را ندارند: حداکثر 75% نمره
چاپ کامل مقاله در مجموعه مقالات همایشهای تخصصی داخلی و خارجی دارای هیأت داوران معتبر: حداکثر 5/0 نمره
به سایر موارد امتیازی تعلق نخواهد گرفت .
* مقالات باید با نام استاد راهنما، دانشجو و دانشگاه هنر ارایه شود.
*اجرای این مصوبه برای دانشجویان ورودی 89 و به بعد الزامی است و مصوبه قبلی شورای تحصیلات تکمیلی در این خصوص لغو میگردد.
*به مقالاتی که قبل از تصویب موضوع پایاننامه چاپ شده باشد و یا مستخرج از پایاننامه نباشد امتیازی تعلق نمیگیرد.
*تشخیص و تطبیق نمره مقاله با این مصوبه به عهده هیأت داوران با نظارت مدیر گروه میباشد.
* ضرورت دارد مستندات تأیید مقاله و اصل آن به همراه صورتجلسه قضاوت برای طی مراحل فارغالتحصیلی دانشجو ضمیمه گردد.
- پس از برگزاري جلسه قضاوت ، دانشجو حداكثر 3 ماه فرصت دارد كه اشكالات جزيي مطرح شده از طرف هيأت داوران را زيرنظر استاد راهنما برطرف و پاياننامه خود را صحافي شده به گروه تحويل نمايد در غير اينصورت دانشجو با مشكل جريمه مواجه خواهد شد. در صورتي كه پاياننامه با اشكالات عمده همراه باشد لازم است دانشجو زير نظر استاد راهنما اقدام به تصحيح نمايد. (طبيعي است چنانچه دانشجو فرصت قانوني براي ادامة تحصيل نداشته باشد بايد ابتدا مشكل سنوات تحصيلي خود را پيگيري و حل نمايد.)
- تعداد نسخهها پس از برگزاري جلسه قضاوت: پس از برگزاري جلسه قضاوت و انجام اصلاحات لازم مطابق نظر اعضاء جلسه و استاد راهنما، نسبت به صحافي اقدام ميشود. پس از صحافي يك جلد پاياننامه توسط دانشجو مستقيماً به استاد راهنما و يك جلد به كتابخانه دانشكده مربوطه تحويل ميشود. دو جلد پاياننامه نيز در آخرين مرحله به همراه اوراق تسويه حساب به دفتر گروه تحويل ميگردد. سه عدد CD كامل پاياننامه به كتابخانه مركزي تحويل ميشود
تذكر: دانشجويان پرديس وليعصر نيازي به تحويل يك جلد پاياننامه به كتابخانه دانشكده ندارند.
- نوع جلد : جنس جلد از مقوا با ضخامت 2 تا 3 سانتيمتر با روكش چرم مصنوعي (گالينگور) و با رنگ سورمهاي و مطالب روي جلد به صورت نقرهكوب و عيناً بر اساس اطلاعات صفحه عنوان ميباشد. آرم دانشگاه، عنوان پاياننامه ، نام نويسنده و تاريخ به ماه و سال نيز در قسمت عطف پاياننامه نقره كوب ميشود. قطع جلد نيم سانتيمتر بزرگتر از قطع كاغذ است.
- جهت اطلاع از نحوه درج نمايه پاياننامه / رساله در روي پايگاه پژوهشگاه اطلاعات مدارك علمي ايران علاوه بر مراجعه به سايت http://thesis.irandoc.ac.ir ميتوانيد به نماينده مستقر در كتابخانه مركزي راهنماي آن را نيز دريافت نموده و سپس نسبت به درج نمايه و دريافت كد رهگيري اقدام نماييد.
[1] . در ارتباط با شيوههاي سندآوري و آئيننگارش، توصيه ميشود كه از منابع ذيل (كه در كتابخانههاي دانشگاه نيز موجود ميباشند) استفاده شود:
_ عباس حري و اعظم شاهبداغي ، شيوههاي استناد در نگارشهاي علمي، چاپ اول (تهران: مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 1385) .
_ احمد سميعي (گيلاني)، آييننگارش، چاپ چهارم (تهران : مركز نشر دانشگاهي، 1370) .
_ مركز نشر دانشگاهي ، شيوه نامة مركز نشر دانشگاهي، چاپ ششم (تهران، مركز نشر دانشگاهي، 1372) .
-كارول اسليد ، سبك و شيوه ، مقاله هاي تحقيقي ،گزارش ها و پايان نامه ها ، ترجمه مهراندخت نظام شهيدي ،چاپ اول ، تهران ، انتشارات آگه ، 1380
-غلامحسين غلامحسين زاده ،نگارش و ويرايش ، تهران ، سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاه ها "سمت " ، 1372
- غلامرضا خاكي ،شيوه نامه تدوين طرح و نقد تحقيق ،تهران ، بازتاب ، 1384
[2] . در اين ارتباط استفاده از كتاب زير توصيه ميشود :
فريبرز مجيدي، فرهنگ تلفظ نامهاي خاص ، چاپ اول ، تهران : انتشارات فرهنگ معاصر ، 1381